Successieplanning
Successieplanning

Nu al nadenken over wat er zal gebeuren als u er niet meer bent.

Nu al nadenken over wat er zal gebeuren als u er niet meer bent? Niet meteen de meest aangename gedachte. Maar het hoeft ook geen taboe te zijn. Plan tijdig uw successie.

Fiscale euthanasie

De erfbelasting wordt wel eens de ‘verdriettaks’ genoemd. Na een leven lang hard labeur komt de fiscus uw zuurverdiende spaarcentjes afromen. Dat vinden veel burgers onrechtvaardig. Daarom nemen meer en meer mensen maatregelen tijdens hun leven. Op die manier betalen uw dierbaren zich niet blauw aan erfbelasting.

Erfenissen komen altijd te laat

Ons Burgerlijk Wetboek spreekt steevast over het erfrecht van de ‘kinderen’. Maar vandaag krijgen vooral vijftigers erfenissen toegespeeld. Elke erfenis is mooi meegenomen, maar doorgaans komt ze te laat. De professionele loopbaan van de erfgenaam is vaak al uitgetekend. De erfenis vervroegen, via tussentijdse vermogensoverdrachten, brengt soelaas.

Zorg dat een "erfenis" geen "ergernis" wordt.

Juridische bekvechterij over erfenissen is een fenomeen van alle tijden. Eén van de oudste processen is een 30 jaar aanslepende erfeniszaak uit het oude Egypte, na de dood van farao Ahmozes. Een goed uitgewerkte successieregeling bewaart de ‘pax familiae’ (familievrede).

Bepaal zelf wie wat krijgt, de mogelijkheden

Weinig mensen denken nu al aan de voorbereiding van hun erfenis. Want ja, er zijn leukere dingen in het leven. Maar toch is het nuttig om stil te staan bij uw erfenis. En concrete actie te ondernemen. Successieplanning is meer dan belastingen besparen.

Fiscale successieplanning betekent niet: erfbelasting ontduiken. Het gaat niet over illegale praktijken, bedrog of fraude. Successieplanning tracht via legale technieken de erfbelasting zo laag mogelijk te houden. 

Bij fiscale successieplanning is uiteraard voorzichtigheid geboden. Men raadpleegt hierover best vooraf zijn notaris.

Graag een indicatie van de aktekosten?

BEREKEN UW AKTEKOSTEN

BROCHUREs

Wenst U gedetailleerde info over huwen, kopen, lenen, scheiden of andere zaken? Lees de brochures die wij voor U gratis online ter beschikking stellen.

Ontdek onze brochures

FAQ - VEELGESTELDE VRAGEN

Onze FAQ-module biedt een antwoord op veel gestelde vragen. Vindt u geen antwoord of heeft u een bijkomende vraag, neem dan zeker contact met ons.

Vind uw antwoord

ACTUEEL

  • Beslissen als het morgen niet meer lukt: de zorgvolmacht

    We praten er misschien niet genoeg over, maar de gevallen zijn legio: mensen geboren met een lichte verstandelijke handicap, mensen die een hersenletsel overhouden na een ongeval of nog, ouderen die lijden aan een sterk geheugenverlies… Ook zij worden geconfronteerd met belangrijke beslissingen. Meer info

  • Verwerping van een nalatenschap: de notaris is bevoegd

    Vanaf 29 mei 2014 kunt u bij de notaris een verklaring van aanvaarding van een nalatenschap onder voorrecht van boedelbeschrijving afleggen of een nalatenschap verwerpen. Meer info

  • Verlaagde schenkrechten in Vlaanderen en Brussel

    Sedert 1 juli 2015 werden de tarieven van de Vlaamse schenkbelasting voor onroerende goederen aanzienlijk verlaagd en vereenvoudigd. Wie een energiebesparende renovatie uitvoert of het onroerend goed verhuurt voor een periode van meer dan 9 jaar, krijgt een bijkomende korting. Meer info

 
U wenst graag advies op maat of een kostenraming?

Contacteer ons! De eerste afspraak bij notarissen is steeds gratis en vrijblijvend.