Ongehuwd samenwonen
Ongehuwd samenwonen

Wie gaat samenwonen, heeft er alle belang bij tijdig een notaris te raadplegen.

Waar er een juridische band ontstaat tussen gehuwde partners en  hun rechten en plichten voor een groot deel wettelijk geregeld zijn, dan vinden we daar veel minder van terug voor de samenwonenden. Sinds 1 januari 2000 moet deze vaststelling iets genuanceerd worden voor de wettelijk samenwonenden.

Waarom naar de notaris?

De notaris zal zijn professionele kennis en ervaring aanwenden om de toekomstige samenwoner juist te informeren en raad te geven. De notaris zal hem/haar helpen bij het opstellen van specifieke overeenkomsten of een alomvattend samenlevingscontract.

Een samenlevingscontract is nochtans niet vereist. Wanneer feitelijk samenwonenden toch een contract afsluiten, dan hebben zij de keuze tussen een notarieel of een onderhands contract. 

Wanneer wettelijk samenwonenden (zie verder wat daarmee bedoeld wordt) een contract afsluiten, dan is een notarieel contract verplicht, net zoals bij een huwelijkscontract.

Een notarieel samenwoningscontract wordt ondertekend door de partijen en de notaris. Bij een notarieel samenlevingscontract hoeft de rechter niet meer tussenbeide te komen om de uitvoering ervan te verkrijgen. De notariële akte heeft immers dezelfde waarde als een vonnis.

Voor de volgende aspecten kan je bij de notaris terecht:

  • Hoe bescherm ik mijn overlevende partner na mijn overlijden?
  • Welke aanwasclausule (tontine) nemen we op in de koopakte van onze woning?
  • Draai ik ook op voor de schulden van mijn levensgezel?
  • Hoe belet ik dat schuldeisers van mijn partner beslag leggen op mijn goederen?
  • Hoeveel draagt elke partner bij in de kosten van het huishouden?
  • Hoe wordt de scheiding afgewikkeld?
  • Wat zijn de gevolgen bij overlijden?
  • Hoe worden de rechten van de kinderen beschermd?

Graag een indicatie van de aktekosten?

BEREKEN UW AKTEKOSTEN

BROCHUREs

Wenst U gedetailleerde info over huwen, kopen, lenen, scheiden of andere zaken? Lees de brochures die wij voor U gratis online ter beschikking stellen.

Ontdek onze brochures

FAQ - VEELGESTELDE VRAGEN

Onze FAQ-module biedt een antwoord op veel gestelde vragen. Vindt u geen antwoord of heeft u een bijkomende vraag, neem dan zeker contact met ons.

Vind uw antwoord

ACTUEEL

  • Beslissen als het morgen niet meer lukt: de zorgvolmacht

    We praten er misschien niet genoeg over, maar de gevallen zijn legio: mensen geboren met een lichte verstandelijke handicap, mensen die een hersenletsel overhouden na een ongeval of nog, ouderen die lijden aan een sterk geheugenverlies… Ook zij worden geconfronteerd met belangrijke beslissingen. Meer info

  • Verwerping van een nalatenschap: de notaris is bevoegd

    Vanaf 29 mei 2014 kunt u bij de notaris een verklaring van aanvaarding van een nalatenschap onder voorrecht van boedelbeschrijving afleggen of een nalatenschap verwerpen. Meer info

  • Verlaagde schenkrechten in Vlaanderen en Brussel

    Sedert 1 juli 2015 werden de tarieven van de Vlaamse schenkbelasting voor onroerende goederen aanzienlijk verlaagd en vereenvoudigd. Wie een energiebesparende renovatie uitvoert of het onroerend goed verhuurt voor een periode van meer dan 9 jaar, krijgt een bijkomende korting. Meer info

 
U wenst graag advies op maat of een kostenraming?

Contacteer ons! De eerste afspraak bij notarissen is steeds gratis en vrijblijvend.