Opstarten en ondernemen
Opstarten en ondernemen

Op welke juridische basis kan ik mijn onderneming uitbouwen?

Het is zeker een boeiende aangelegenheid om een onderneming op te zetten.
Maar, let wel! Het kan ook ontaarden in een nachtmerrie voor de ondernemer en zijn onmiddellijke omgeving.

Elke handelsactiviteit houdt risico's in die nog kunnen worden aangescherpt door een economische crisis. Hoe kan men dan, binnen de wettelijke mogelijkheden, maximaal deze risico's indijken?

Het antwoord op die vraag roept een nieuwe vraag op: op welke juridische basis kan ik mijn onderneming uitbouwen?

Of de ondernemer nu alleen handelt of zich wil organiseren met anderen, telkens zal dezelfde vraag moeten worden gesteld: zal de onderneming worden uitgeoefend door de natuurlijke persoon alleen, de zogeheten “eenmanszaak” of heeft men er belang bij een vennootschapsstructuur op te zetten? Een onderneming en een vennootschap zijn immers geen synoniemen. Een onderneming kan ook buiten een vennootschap worden gevoerd.

Beide mogelijkheden houden voordelen, risico's en beperkingen in. Uw aandacht wordt gevestigd op de voor- en nadelen en op het zoeken naar de juiste omkadering waarbinnen hij zijn onderneming op de meest optimale manier kan uitbouwen.

Hier wordt vooral het terrein verkend en worden bepaalde mogelijkheden uitgelegd die kunnen helpen bij een latere grondige bespreking, bijvoorbeeld bij uw notaris.

Graag een indicatie van de aktekosten?

BEREKEN UW AKTEKOSTEN

BROCHUREs

Wenst U gedetailleerde info over huwen, kopen, lenen, scheiden of andere zaken? Lees de brochures die wij voor U gratis online ter beschikking stellen.

Ontdek onze brochures

FAQ - VEELGESTELDE VRAGEN

Onze FAQ-module biedt een antwoord op veel gestelde vragen. Vindt u geen antwoord of heeft u een bijkomende vraag, neem dan zeker contact met ons.

Vind uw antwoord

ACTUEEL

  • Beslissen als het morgen niet meer lukt: de zorgvolmacht

    We praten er misschien niet genoeg over, maar de gevallen zijn legio: mensen geboren met een lichte verstandelijke handicap, mensen die een hersenletsel overhouden na een ongeval of nog, ouderen die lijden aan een sterk geheugenverlies… Ook zij worden geconfronteerd met belangrijke beslissingen. Meer info

  • Verwerping van een nalatenschap: de notaris is bevoegd

    Vanaf 29 mei 2014 kunt u bij de notaris een verklaring van aanvaarding van een nalatenschap onder voorrecht van boedelbeschrijving afleggen of een nalatenschap verwerpen. Meer info

  • Verlaagde schenkrechten in Vlaanderen en Brussel

    Sedert 1 juli 2015 werden de tarieven van de Vlaamse schenkbelasting voor onroerende goederen aanzienlijk verlaagd en vereenvoudigd. Wie een energiebesparende renovatie uitvoert of het onroerend goed verhuurt voor een periode van meer dan 9 jaar, krijgt een bijkomende korting. Meer info

 
U wenst graag advies op maat of een kostenraming?

Contacteer ons! De eerste afspraak bij notarissen is steeds gratis en vrijblijvend.